Σάββατο 13 Απριλίου 2013


 Η Ισπανική Λεγεώνα των Ξένων

Legion Extranjera Espanola


Το 1920 ιδρύθηκε, σύμφωνα με το πρότυπο της γαλλικής Λεγεώνας., το ανάλογο ισπανικό στρατιωτικό σώμα, με την ονομασία Tercio Etranjeros, η πλειοψηφία του οποίου περιλάμβανε κυρίως Ισπανούς στρατιώτες. Διοικητής ήταν ο Μιλάν Αστράι, ενώ δύο χρόνια αργότερα τη διοίκηση της λεγεώνας ανέλαβε ο μετέπειτα δικτάτορας Φράνκο.
( Υπηρέτησε στην Ισπανική Λεγεώνα των Ξένων, που θεωρούνταν το πλέον αξιόμαχο σώμα, γιατί πολεμούσε αδιάκοπα τους επαναστατημένους Άραβες της περιοχής. Σε ηλικία 23 ετών και λόγω των ανδραγαθημάτων του στον πόλεμο όπου κυρίως όμως συμμετείχε σε εξόντωση νομάδων βεδουίνων,έγινε ο πιο νέος ταγματάρχης στον ισπανικό στρατό. Συνεχίζοντας την επιτυχημένη του στρατιωτική καριέρα με εκστρατείες στο Μαρόκο έγινε στρατηγός δύο αστέρων το 1925 ορισμένος από τον βασιλιά Αλφόνσο XIII, ο νεότερος στην Ευρώπη με αυτό το βαθμό)
. Το 1936, με την έναρξη του εμφύλιου πολέμου οι εθνικιστές
1920
χρησιμοποίησαν τη βοήθεια της Λεγεώνας.,η οποία συμμετείχε σχεδόν σε όλες τις σημαντικές μάχες, όπως στη μάχη της Μαδρίτης (1939). Το σύνθημά της ήταν «Ζήτω ο θάνατος!» (Viva la muerte!)


1927
Όταν πραγματοποιήθηκε η ένταξη της Ισπανίας στο ΝΑΤΟ (1982), το σώμα ονομάστηκε Ισπανική Λεγεώνα καθώς σταμάτησε να στρατολογεί ξένους και αποτέλεσε τμήμα της ισπανικής δύναμης ταχείας αντίδρασης. Αριθμεί περίπου 9.000 άνδρες και έχει συμμετάσχει σε διάφορες αποστολές του ΝΑΤΟ, για παράδειγμα στη Βοσνία, στην Κροατία, στην Αγκόλα, στη Νικαράγουα κ.α. 
Ένα θέμα άγνωστο για τους Έλληνες μοντελιστές ,αλλά πιστεύω ότι κινεί το ενδιαφέρον σε αυτούς που καταπιάνονται με την ιστορική φιγούρα και τους αποικιακούς πολέμους (κατάκτηση του Βορείου Μαρόκο) στην Αφρική αλλά και αυτούς που έγιναν σε ευρωπαϊκά εδάφη από το 1920 μεχρι και τις μέρες μας. (Ισπανικός Εμφύλιος,Γιουγκοσλαβίας κλπ)



 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε Σχόλιο. Προσβλητικά και υβριστικά θα σβήνονται...