Τετάρτη, 1 Μαΐου 2013

Βινιέτα Βερολίνο 1945 

Ύψωση στο Ράιχσταγκ της Σοβιετικής Κόκκινης σημαίας από τον  Μιχαήλ Πέτροβιτς Μίνιν  

ΒΙΝΙΕΤΑ WARRIOR  1/35 από τον Ζαχαρία Ανδριόπουλο

 Το άψογο  βάψιμο του Ζαχαρία στις φιγούρες αλλά και στα επιμέρους στοιχεία της, έχουν αναδείξει ακόμα  περισσότερο την πολύ όμορφη  αυτή βινιέτα της Warrior

 

Η ιστορία

Η ανέγερση της σημαίας

 Το βράδυ της 30ης Απριλίου γύρω στις 22:50 μια μικρή ομάδα Σοβιετικών λοχιών ανεβαίνουν στην ταράτσα του κτιρίου Ράιχσταγκ και υψώνουν τη Σοβιετική σημαία, ο λοχίας που τοποθέτησε τη σημαία σε ένα από τα αγάλματα της ταράτσας του Ράιχσταγκ ήταν ο Μιχαήλ Μίνιν. Μπαίνοντας στο κτήριο βρήκαν τις περισσότερες πόρτες αμπαρωμένες και κλειδωμένες. Τα μέλη της ομάδας πήραν ένα καδρόνι και το χρησιμοποίησαν ως έμβολο. Πραγματικά κατόρθωσαν να σπάσουν την κλειδωμένη πόρτα με δύναμη. Μέσα συνάντησαν μικρή αντίσταση από Γερμανούς στρατιώτες που πυροβολούσαν μεμονωμένα.
Ανταποκρίθηκαν με λίγες ριπές από τα πολυβόλα τους και ανέβηκαν τα σκαλοπάτια βγαίνοντας στη στέγη. Φθάνοντας εκεί αποφάσισαν να κρεμάσουν τη σημαία στο μεγάλο άγαλμα της Γκερμάνια πάνω από την κύρια είσοδο. Με ένα κοντάρι και μια ζώνη πανταλονιού στερέωσαν την σημαία στην κορώνα που φορούσε το άγαλμα.Η σκηνή επαναλήφθηκε την επόμενη μέρα, 1η Μαΐου για να εκδοθεί σε φωτογραφία με άλλους πρωταγωνιστές,  Ο  Στάλιν είχε δώσει διαταγή να υψωθεί η σημαία ως σύμβολο του τέλους της μάχης και της πτώσης του Βερολίνου της πρωτεύουσας του Τρίτου Ράιχ πριν την Πρωτομαγιά, όπως και έγινε.

Ο Μιχαήλ Πέτροβιτς Μίνιν γεννήθηκε το 1922 στο χωριό Βανίνο.Ηταν βετεράνος του Κόκκινου Στρατού. Πολέμησε στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και κρέμασε πρώτος τη σοβιετική σημαία στο κτήριο του γερμανικού κοινοβουλίου Ράιχσταγκ, . Τον Ιούνιο του 1941 παρουσιάστηκε εθελοντής στο Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο ενάντια στη ναζιστική Γερμανία. Πολέμησε στο Λένινγκραντ και στα διάφορα μέτωπα φτάνοντας μέχρι και στο Βερολίνο.  Το Μάιο του 1945 ο Μίνιν έγινε ήρωας της Σοβιετικής Ένωσης για την πράξη του αυτή. Όμως η συγκεκριμένη φωτογραφία που έγινε μια από τις διασημότερες του 20ού αιώνα δεν παρουσιάζει τον Μίνιν, αφού είναι από το συνεργείο ειδήσεων, που την επόμενη μέρα (Πρωτομαγιά του 1945) απαθανάτισαν την συμβολική στιγμή και γύρισαν ντοκιμαντέρ για το σοβιετικό δελτίο ειδήσεων.


Άλλη μια άποψη της βινιέτας

Εκκαθαριστικές επιχειρήσεις των Ρώσων στο κέντρο του Βερολίνου
 Όταν ο Μεγάλος Πατριωτικός Πόλεμος τελείωσε, ο Μίνιν παρέμεινε και συνέχισε την θητεία του στον στρατό. Το 1959 τελείωσε την στρατιωτική ακαδημία, και εν συνεχεία υπηρέτησε στο στράτευμα ειδικών στρατηγικών σκοπών.Πέθανε το 2008